Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Alles over het bouwdepot

Gaat u een woning bouwen, verbouwen of energiebesparende voorzieningen realiseren? Dan kunt u gebruik maken van een bouwdepot. Een bouwdepot is een aparte rekening waar (een deel van) uw hypotheek op gestort wordt. Met het geld van deze rekening kunt u rekeningen voor de bouw of verbouw van uw woning betalen. Hoe het precies in zijn werk gaat legt onze nieuwbouwmakelaar Tony u uit.

Verschil tussen bouwdepot bij nieuwbouw en bestaande bouw
Er zit een verschil in het bouwdepot bij nieuwbouw en bij bestaande bouw. Bij een nieuwbouwwoning worden bedragen die in het termijnschema van de koop- aannemingsovereenkomst staan rechtstreeks aan de aannemer of leverancier. Bij een bouwdepot voor verbouwingen worden de declaraties rechtstreeks aan u uitbetaald. U betaalt vervolgens zelf de aannemer of leverancier.

Wat is de looptijd van het bouwdepot?
Ook hierbij zijn weer verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Allereerst de looptijd bij een nieuwbouwwoning. Wanneer u na januari 2019 een bouwdepot afsluit is dat voor 2 jaar. U kunt het bouwdepot hierna nog met een jaar verlengen. Wanneer u het bouwdepot met een jaar verlengt ontvangt u het laatste half jaar geen rente meer over het bedrag dat in het bouwdepot staat. Heeft u uw hypotheek voor 28 januari 2019 aangevraagd? Dan krijgt u eerst een bouwdepot voor 1,5 jaar. Vervolgens is het mogelijk dit nog met een half jaar te verlengen. Ook hierbij ontvangt u het laatste half jaar geen rente over het bedrag in het bouwdepot.

Let op: het bouwdepot loopt af wanneer de bouw of verbouwing van het huis af is, maar ook wanneer er vier maanden geen gebruik wordt gemaakt van het bouwdepot of wanneer de bouw of verbouwing anders verloopt dat vooraf is afgesproken.

Hoeveel mag ik lenen?
Het benodigde bedrag voor de verbouwing, bouw of energiebesparende voorzieningen stort de bank in het bouwdepot. Wanneer het bedrag minder is dan €7500 en u een hypoheek heeft zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt het bedrag direct aan u overgemaakt. Heeft u een lening voor energiebesparende voorzieningen? Dan wordt het bedrag, ook als het minder is dan €7500,- in het bouwdepot gehouden. U betaalt geen rente over het bedrag dat nog niet uit het bouwdepot is opgenomen. Het kan zijn dat er nog geld in het bouwdepot zit wanneer het bouwdepot eindigt. Dit wordt gestort op de betaalrekening of gebruikt om de lening terug te betalen, afhankelijk van de hoogte van het bedrag.

Hoe vraag ik een bouwdepot aan?
Het bouwdepot is een onderdeel van de hypotheek, dit kunt u bij verschillende banken aanvragen. Indien een bouwdepot voor een nieuwbouwwoning wordt gebruikt, bestaat de hypotheek uit de hypotheek voor de grond en een bouwdepot voor de bouwkosten. Gaat het om een verbouwing? Dan heeft u al een hypotheek en wordt deze verhoogd met het bouwdepot. Geeft u een verbouwing door bij de hypotheekofferte aanvraag? Heeft de taxateur rekening gehouden met de verbouwing om de marktwaarde te bepalen? Dan is een bouwdepot verplicht. Het is per geldverstrekker verschillend hoe gebruik gemaakt kan worden van het bouwdepot. De ene geldverstrekker heeft een (online) formulier die ingevuld moet worden, maar soms kan het ook via een app. Vraag dit goed na bij uw geldverstrekker.

Tip: Zorg dat u een taxatierapport klaar hebt liggen waarin de waardestijging van de woning is berekend na de verbouwing. Banken vragen hierna, omdat een bouwdepot alleen geopend mag worden als de waarde van de woning stijgt door de verbouwing.

Wist-u-dat’jes over het bouwdepot:

  • Wist u dat in 2019 uw hypotheek, inclusief bouwdepot, maximaal 100% van de waarde van uw woning na de verbouwing kan zijn?
  • Wist u dat uw hypotheek maximaal 106% van de waarde van uw woning mag zijn, als het bedrag boven de 100% van de waarde wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen voor de woning?
  • Wist u dat u zaken die aan het huis vastzitten, denk aan de keuken, badkamer of vloer, uit het bouwdepot kunt betalen?

Wilt u een bouwdepot aanvragen? Taxatie laten uitvoeren of heeft u vragen over het bouwdepot? Wij helpen u graag!