Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Alles over straatnamen

Tegenwoordig zijn er duizenden straatnamen. Ongeveer 250.000 in totaal! Bijna de helft van alle straatnamen wordt vaker dan één keer gebruikt. Maar welke straatnamen worden het vaakst gebruikt? En welke zijn tegenwoordig populair? Wij hebben het voor u uitgezocht.

Kerkstraat de populairste

De Kerkstraat is de meest voorkomende straatnaam in Nederland. In Nederland zijn er meer dan 500 Kerkstraten waarvan de langste 5,4 kilometer is en de kortste 32 meter. De Schoolstraat staat op gepaste afstand op nummer twee met ruim 450 straten. Met 331 straten staat de Molenstraat op een mooie derde plek!

Gekke straatnamen

Natuurlijk zijn er ook veel gekke plaatsnamen in Nederland. Zo is de Ajaxstraat in Rotterdam een gevoelige straatnaam en is de Sesemstraat in Oosterhout ook een heel originele. Hoe al deze straatnamen door de stratencommissie zijn gekomen is vooral voor de Rotterdammers een groot raadsel.

Wie bepaalt de straatnamen?

Zodra er een nieuwe wijk gebouwd gaat worden komt de stratencommissie van de gemeente bij elkaar. Zij bepalen wat zij een geschikte naam vinden voor de wijk die er komen gaat. Als er een straat naar een persoon wordt vernoemd kiest de stratencommissie vrijwel altijd iemand die overleden is. Zodra de stratencommissie eruit is gaat het naar de burgemeester en wethouders en vindt er een stemming plaats in de gemeenteraad. Zodra alles is goedgekeurd kan het papierwerk in orde worden gemaakt!

Eigen straatnaam kiezen

Een eigen straatnaam kiezen, dat mogen de inwoners in de wijk Oosterwold in Almere. Handig om te weten is dat de inwoners alles zelf kiezen. Van de grote van de kavel tot en met het ontwerp van het huis. En dus ook de eigen straatnaam. Wil jij zelf ook invloed hebben op de straatnaam van een nieuwbouwproject? Stuur dan bijvoorbeeld een mail naar de stratencommissie of wordt zelfs lid van de stratencommissie!

Wil jij ook in een straat met een opvallende naam wonen? Bij Alders Makelaars helpen we u graag met het vinden van uw droomwoning!