Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Ex-partner uitkopen wordt door NHG makkelijker gemaakt

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maakt het uitkopen van een ex-partner bij de verkoop van een woning gemakkelijker. Door de overwaarde en de toenemende huizenprijzen wordt het vaak te duur om een ex-partner uit te kopen. Hoe deze verandering in zijn werk gaat vertelt onze financieel adviseur u graag.

Gedwongen verkoop voor beide partijen

Wanneer een relatie wordt beëindigd, wil vaak één van de partners in de woning blijven wonen. Echter, wanneer één van de twee in de woning wil blijven, moet de partner die achter blijft een vergoeding betalen voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief de overwaarde aan de vertrekkende partner. Dit is vaak een groot bedrag dat niet iedereen heeft en wat voor hypothecaire financiering ook lastig is. Hierdoor wordt uitkopen van een ex-partner te duur en moet de woning vaak gedwongen verkocht worden. Dit heeft gevolgen voor het hele gezin.  

Wist u  dat relatiebeëindiging één van de meest voorkomende redenen is om een woning te moeten verkopen?

De oplossing van de NHG

Andere oplossingen, zoals het afsluiten van een persoonlijke lening zorgen voor extra kosten wat het uitkopen van een partner minder aantrekkelijk maakt. Daarom zorgt de NHG voor een vangnet. Hierbij wordt in het geval van een scheiding getoetst op basis van reguliere acceptatienormen én beheernormen. Er wordt dus niet alleen gekeken naar wat er geleend kan worden, maar ook wat er per maand aan hypotheeklasten betaald moet worden. Wanneer een hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat een klant deze lasten kan dragen, wordt door de NHG toegestaan een aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek op te tellen. Hierdoor kan één van de twee nog in de woning blijven wonen en hoeven ze niet allebei op zoek naar een nieuwe woning.

Advies van onze financieel adviseurs?

Ligt u momenteel in scheiding en wilt u weten of een NHG vangnet voor u ook mogelijk is? Maak dan een afspraak met onze financieel adviseurs om de mogelijkheden omtrent het uitkopen van een ex-partner te bespreken. Weten hoe de verdeling van een woning in zijn werk gaat bij een scheiding? We vertellen het in deze blog.