Het huren vs. het kopen van een bedrijfspand.
Is het verstandiger om een bedrijfspand te kopen of te huren? Onder – vooral startende – ondernemers is dit een veel gestelde vraag. Toch kan het per bedrijf erg verschillen of het voordeliger is om een bedrijfspand te kopen of toch juist te huren. Er zijn natuurlijk veel factoren die meewegen. Zo is er de financiering, de grootte van het bedrijf en de toekomstplannen. Omdat het lastig is om de voordelen en nadelen van beide mogelijkheden te overzien, zet Alders bedrijfsmakelaars deze voor u op een rijtje. Zo heeft u een duidelijk overzicht en kunt u een weloverwogen beslissing nemen.
Alles over huren.
Allereerst is het over het algemeen de regel dat wanneer u opzoek bent naar een bedrijfsruimte kleiner dan 400m², het beter is om te huren dan te kopen. Dit is vaak het geval bij startende bedrijven. Redenen hiervoor zijn dat het makkelijker is om te verhuizen wanneer het bedrijf groeit, en de lagere opstartkosten.
Maar wat zijn de andere voordelen van huren? En kan het voor gevestigde bedrijven ook uit om een bedrijfspand te huren? Hieronder volgen meer voordelen van het huren van een bedrijfspand:
- Wanneer u een bedrijfspand huurt hoeft u niet in één keer een groot bedrag te investeren. Heirdoor bent u minder afhankelijk van vermogen. Daarnaast kunt u het geld eerst investeren in andere zaken die belangrijk zijn voor het bedrijf.
- Op sommige locaties zijn meer huurpanden aanwezig. Dit is vooral het geval bij kleinschalige bedrijfsruimten. Deze ruimtes zijn vaker te huur dan te koop.
- U heeft zelf geen kosten van groot onderhoud. Dit is de taak van de verhuurder. Let hierbij echter wel goed op! Het kan namelijk zijn dat er andere afspraken zijn. Het is daarom belangrijk om hier goed naar te kijken alvorens u een huurcontract tekent.
- U bent flexibeler. Wanneer u groeit, kunt u sneller naar een ander pand verhuizen. Het is veel makkelijker om de huur op zeggen en te verhuizen, dan een bedrijfspand eerst te moeten verkopen. Wanneer u een bedrijfspand huurt, zit u nooit met onnodige dubbele kosten.
- U bent niet afhankelijk van de vastgoedprijzen. En daarnaast, zoals eerder genoemd, bent u ook niet afhankelijk van een minimum vermogen.
Zoals eerder genoemd is het voor bedrijven die nog in de beginfase zitten, vaak voordeliger om een bedrijfspand te huren. Maar aan huren zitten ook nadelen, welke belangrijk zijn om te overwegen.
- Wanneer het pand meer waard wordt, verdient u daar als huurder niets aan. Alleen de verhuurder heeft hier baadt bij. Het kan zelfs in u nadeel werken, doordat de huur hoger wordt door de jaren heen.
- U heeft te maken met een verhuurder met eigen eisen en met contracten. Hier moet u zich dus aan houden. Daarnaast kan het zijn dat er een huurcontract voor meerdere jaren aangegaan moet worden. Hierdoor is het dan niet mogelijk om tussentijds de huur op te zeggen.
- U kunt geen ingrijpende verbouwingen binnen het pand uitvoeren. Zoals u het pand huurt, zo moet het voor het grootste gedeelte ook blijven. U zit dus vast aan hoe het pand is ingedeeld en welke voorzieningen er zijn. Wanneer u toch iets zou willen verbouwen moet u toestemming hebben van de verhuurder.
Voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand.
Na het lezen van de nadelen van huren, zullen sommige ondernemers toch liever een bedrijfspand kopen. De nadelen die aan huren zitten, kunnen vaak door kopen juist ‘omzeild’ worden. We zetten de voordelen van het kopen van een bedrijfspand op een rijtje:
- Er is veel duidelijkheid voor de langere termijn. U heeft niet te maken met aflopende contracten of veranderende voorwaarden. Daarnaast kunt u ook helemaal zelf bepalen hoe lang u in het pand blijft.
- U investeert in uw bedrijf. Het geld dat u besteedt aan het kopen van een bedrijfspand blijft in het bedrijf, in tegenstelling tot geld dat u aan huur betaald. Hierdoor bouwt u langzaamaan meer vermogen op. Daarnaast kunt u er bij de verkoop van een bedrijfspand extra op verdienen, wanneer u het in een goede markt verkoopt.
- De rente van de financiering van het bedrijfspand is vaak lager dan de huurprijs van een pand. Hierdoor betaalt u maandelijks minder geld dan wanneer u het pand zou huren.
- U bent onafhankelijker en wordt niet beperkt door een verhuurder. Dit betekent dat u veel kunt doen met het pand, dus ook ingrijpende verbouwingen.
Bedrijven die al meer vermogen hebben opgebouwd, zullen meer geneigd zijn om een bedrijfspand te gaan kopen. Echter, er zitten ook een aantal nadelen aan het kopen van een bedrijfspand.
- De waarde van het pand is marktafhankelijk. Het kan dus zo zijn dat u pand door de jaren minder waard wordt, wanneer de markt slechter wordt.
- Wanneer u een bedrijfspand koopt, moet u een flink bedrag in één keer investeren. Dit kunt u niet meer gebruiken om op andere manieren in uw bedrijf te investeren. Vooral voor opstartende bedrijven is dit een nadeel, omdat ze het geld goed kunnen gebruiken voor andere zaken.
- Op sommige locaties is het vinden van een kooppand lastig. Het kan zijn dat er meer huur aanbod is. Wanneer u het bedrijfspand weer wilt verkopen, wordt dit op sommige locaties lastiger. Een huurcontract kunt u makkelijk beëindigen, maar een kooppand kunt u niet altijd even eenvoudig verkopen.
- Sommige banken verstrekken voor een bedrijfspand maar voor 80 procent van de koopsom een hypotheek. Dit betekent dat u 20 procent van de koopsom zelf moet investeren. Dit is echter niet bij alle banken het geval. Het is dus belangrijk om hier extra onderzoek naar te doen.
- De onderhoudskosten van het pand is bij koop altijd voor u zelf. In tegenstelling tot een huurpand moet u bij een kooppand investeren in groot onderhoud.
Zoals u ziet zijn er vele factoren die u moet overwegen bij de keuze voor het huren of het kopen van een bedrijfspand. Deze keuze verschilt per bedrijf. Met dit overzicht kunt u alle belangrijke voor- en nadelen tegel elkaar af wegen.
Heeft u nog vragen over het huren of kopen van een bedrijfspand? Dan kunt u terecht bij onze bedrijfsmakelaar. Heeft u vragen met betrekking tot contracten? Dan kunt u terecht bij de juristen van de Rechtswinkel Veendam.