Twee huisnummers, één woning? Hoe gaat dat in zijn werk?
Woningen kunnen worden gesplitst voor verschillende doeleinden, maar wanneer wordt dit gedaan, hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de juridische kanttekeningen hierbij? En hoe zit het met een hypotheek voor zo’n woning? Alders Makelaars krijgt hier vaak vragen over en geeft daar in deze blog antwoord op. Zo kunt u zonder zorgen uw droomwoning kopen of realiseren.
Een woning splitsen
Nu we in een oververhitte huizenmarkt zitten is het splitsen van een woning voor veel mensen een uitkomst. Hierdoor ontstaat er meer woningruimte voor zoekers op de woningmarkt en mogelijk financiële ruimte voor verhuurders of verkopers. Er is sprake van een gesplitste woning, wanneer een bestaande woning wordt verkocht of verhuurd als meerdere zelfstandige woningen. Dit zorgt voor lagere maandlasten, maar kan ook sociale voordelen hebben bij bijvoorbeeld mantelzorg. U kunt een woning op twee manieren splitsen: bouwkundig of kadastraal. Deze twee manieren van splitsen leggen we u graag hieronder verder uit.
Een bouwkundige splitsing
Van een bouwkundige splitsing is sprake wanneer een betaalde woning of appartement wordt opgedeeld om te verhuren. Er is een omgevingsvergunning nodig om aan te tonen dat de nieuwe woningen veilig en leefbaar zijn. Deze vergunning vraagt u aan bij uw gemeente als u eigenaar van het pand bent. Houd rekening met het verschil met inwoning, want dat is het geval wanneer een familielid bij u in komt wonen of een student op kamers gaat. Hierbij wordt namelijk gezamenlijk gebruik gemaakt van de woning en de voorzieningen. Bij een woningsplitsing ontstaan er afzonderlijke en zelfstandig huishoudens.
Let op: de volgende zaken moeten in ieder geval aanwezig zijn wanneer een woning gesplitst mag worden:
– Vluchtvoorzieningen;
– Brand- en rookmelders;
– Brandscheidingen;
– Geluidswering;
– Badkamer en toilet.
Een kadastrale splitsing
Een kadastrale splitsing wordt gedaan, wanneer een woning wordt gesplitst om te verkopen. De splitsing moet dan namelijk ook worden doorgevoerd in het kadaster, omdat het definitief twee aparte woningen worden met elk eigen vastgestelde grenzen. Ook voor deze splitsing heeft u een vergunning nodig. De voorwaarden bij het kadastraal splitsen zijn dat beide woningen over een eigen badkamer, toilet, keuken, voordeur en huisnummer moeten beschikken. De voordeur mag eventueel wel uitkomen in een trappenhuis of een gedeelde hal.
Nadelen woning splitsen
Naast de financiële en sociale voordelen die woningsplitsing kent, zijn er ook een aantal nadelen aan het splitsen van woningen. Zo wonen er door de splitsing meer mensen op hetzelfde aantal vierkante meter. Hierdoor ontstaat er sneller geluidsoverlast en ruimte tekort. Soms kan woningsplitsing leiden tot waardedaling van de eigen woning of woningen in de omgeving. Dit zijn belangrijke punten om mee te nemen in uw overwegingen.
Wat zijn de regels voor het splitsen van een woning
In het bestemmingsplan dat voor de woning geldt, is aangegeven of het mogelijk is om een woning te splitsen. In de meeste gevallen is dit in de bebouwde kom niet zomaar mogelijk en moet het bestemmingsplan worden aangepast. Dit kan bij de gemeente worden aangevraagd, maar hierbij speelt het maximum aantal woningen dat een gemeente mag bouwen een grote rol. Wanneer een woning gesplitst moet worden zijn er regels op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Daarnaast moet u bij een gesplitste woning de verhuur- of verkoopprijs goed kunnen onderbouwen. Ook zijn er veel regels omtrent vergunningen waar u rekening mee moet houden, deze verschillen vaak per gemeente. Bekijk daarom goed de regels die uw gemeente hanteert voor het splitsen van woningen.