Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Een koopwoning ruilen

U heeft er vast wel eens van gehoord, het ruilen van een koopwoning. Hierbij wordt er een woning gekocht en verkocht van en aan één en dezelfde partij. Verkopers hebben hierdoor geen dubbele woonlasten en hebben meteen een nieuwe woning. Weten of woningruil ook iets voor u is? Recent heeft Alders Makelaars een woningruil mogelijk gemaakt en samen met de woningruilers vertellen we u er graag alles over.

Wat is woningruil?
Woningruil is het verkopen en kopen van een woning op hetzelfde moment door dezelfde partijen. Bij een woningruil wordt er voor beide woningen een koopovereenkomst opgesteld en komen er kosten koper kijken. Door de woningruil zitten geen van beide verkopers met dubbele lasten en hoeven ze niet voor een lange tijd een woonruimte te zoeken om de passering te overbruggen. Het is daarom voor veel verkopers een interessante optie. Woningruil komt vaak voor bij mensen die van situatie veranderen. Bijvoorbeeld een jong gezin dat groter wil wonen of ouderen die op zoek zijn naar een kleinere woning. In Nederland is Funda met woningruil gestart om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Ook Alders Makelaars maakt woningruil mogelijk. Zo hebben we recent twee verkopers in Veendam kunnen ondersteunen bij de ruil van hun woningen.

Hoe gaat een woningruil in zijn werk?
Alders Makelaars heeft recent een woningruil kunnen realiseren. Eén van de verkopers vertelt u graag hoe dit traject in zijn werk ging.

Hoe zijn jullie bij deze woningruil gekomen?
‘Toen we op zoek waren naar een nieuwe woning hoorden we dat de partij waarmee wij uiteindelijk van woning geruild hebben, keken bij een andere woning bij ons in de straat. We waren eigenlijk allebei op zoek naar elkaars woning, wat de woningruil perfect maakte. Alders Makelaars heeft er vervolgens voor gezorgd dat we elkaars woning konden bekijken en regelde de verdere verkoop en financiering.’

Wat was het voordeel aan deze woningruil?
‘Het grote voordeel aan deze woningruil is eigenlijk dat je geen last hebt van andere concurrenten en je hebt maar één kijker, die als het goed is ook gelijk de koper wordt. Dit is in deze tijd wel erg fijn en geeft een stukje zekerheid. Daarnaast hebben we allebei onze droomwoning snel gevonden.’

Hoe verliep het verkooptraject? ‘Het verkooptraject bij het ruilen van een woning ten opzichte van het verkopen van een woning is eigenlijk gelijk. Er wordt gewoon een koopovereenkomst opgesteld en de kopers moeten ook voor de kosten koper zorgen en een hypotheek afsluiten. Echter kan het zijn dat een woning niet echt in de verkoop heeft gestaan. Het is wel van belang om met beide partijen goed na te denken over de overdracht van de woning. Want je gaat tegelijk wisselen van woning en wanneer er nog iets moet gebeuren in een woning kan het zijn dat één partij eerst een alternatieve verblijfsplaats moet vinden. Alders Makelaars heeft ons goed geadviseerd en ondersteund tijdens het gehele project en mocht u interesse hebben in het ruilen van uw woning dan zal ik Alders Makelaars dan ook zeker aanraden.’

Hoe gaat het als de woningen in waardeverschillen?

Wanneer er een woningruil plaats vindt, is de kans groot dat de woningen niet precies evenveel waard zijn. Dit waardeverschil kunt u overbruggen. Wanneer u een duurdere woning koopt, betaalt u het verschil middels eigen geld of een hogere hypotheek. Onze financieel adviseurs helpen u graag om een woningruil mogelijk te maken.

Zelf van woning ruilen? Onze makelaars zoeken graag de perfecte match voor uw woningruil. Interesse? Neem dan contact met ons op!