Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Buitenschilderwerk, de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Het mooie weer komt er weer aan, waardoor steeds meer mensen bezig gaan met onderhoud aan hun tuin en rondom het huis. Bent u van plan om deze lente en zomer bezig te gaan met het schilderen van uw kozijnen, deuren of boeiplanken? Dan moet u rekening houden met een aantal dingen. Wij bespreken ze vandaag in deze blog!

Ga niet schilderen niet bij een te hoge temperatuur

De ideale temperatuur om buiten te gaan schilderen is ongeveer 20 graden. Wanneer het warmer is, zal de verf sneller drogen en is er niet genoeg tijd om de verf goed te laten vloeien. Hierdoor krijgt u strepen of structuur in de verflaag. Bij echt hoge temperaturen kan zelfs de verf gaan ‘koken’ waardoor het niet zal gaan hechten. Wacht dus niet tot midden in de zomer, maar begin met schilderen in de lente!

Ontvet het houtwerk goed voor u gaat schilderen

Op de oude verflagen zit altijd een laagje met roet. Roet zit in de lucht door onder andere auto’s en industrie. Deze vettige roetlaag moet goed schoongemaakt worden. Ammoniak is hiervoor niet voldoende, u heeft echt een ontvettend middel nodig. Wanneer u het niet ontvet en gelijk begint met schuren, zult u de vettigheid in het hout gaan schuren.

Kit de kieren niet dicht!

Veel mensen vinden het netter om de naden tussen de kozijnen en de stenen dicht te kitten. Dit is niet raadzaam! De kieren zorgen er namelijk voor dat het vocht uit de stenen beter weg kan. Wanneer deze randen dichtgestopt zijn dan kunnen de kozijnen gaan bladderen omdat het vocht hier door heen zal komen.

Zorg dat het hout goed droog is

Wanneer het houtwerk in een slechte staat verkeerd en het houtwerk is vochtig, dan moet het eerst de kans krijgen om goed te gaan drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten door verf dan zal uiteindelijk het vocht een uitweg zoeken. Net als bij het kitten van de kieren, zal de verf gaan bladderen, omdat het vocht er doorheen komt. Dit kan voorkomen worden door het hout eerst in de grondverf te zetten. Er kan dan geen nieuw vocht meer in het hout trekken, maar het houtwerk kan wel drogen.

Verwijder rot hout

Wanneer er houtrot in de kozijnen zit, dan moet al het zachte, aangetaste hout verwijderd worden. Hout dat aangetast is door houtrot zal steeds verder gaan met rotten. Het is dus zaak dat het besmette hout goed weggehaald wordt.

Wanneer u uw woning wilt verkopen, is het verstandig om achterstallig onderhoud eerst aan te pakken. Gaat u aan de slag met buitenschilderwerk maar heeft u hierover nog vragen of kunt u hier hulp bij gebruiken? Dan kunt u terecht bij onze partner VastenzekerLos. Heeft u uw woning al klaar gemaakt voor de verkoop? Neem dan contact met ons op!