Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Een woning kopen met een Wajong-uitkering, kan dat?

Het kopen van een woning zorgt voor veel vragen, maar wanneer u een Wajong-uitkering heeft misschien nog wel voor veel meer. Want is het mogelijk om een woning te kopen met een Wajong-uitkering? En welke eisen zitten daaraan? Alders Makelaars zocht het voor u uit en geeft in deze blog antwoord op die vragen.

Wat is een Wajong-uitkering?
Wanneer u voor uw achttiende verjaardag een ziekte of handicap krijgt waardoor u niet volledig kunt werken, kunt u een Wajong-uitkering aanvragen na uw achttiende verjaardag. De hoogte van deze uitkering verschilt per persoon. Dit hangt er namelijk vanaf in hoeverre u arbeidsongeschikt bent verklaard. Het maximum van de vergoeding is 75% van het minimumloon. Dit verschilt per situatie, u wordt gekeurd door het UWV en zij zullen bepalen of u helemaal arbeidsongeschikt bent of dat u nog voor een deel kan werken. Het brutoloon ligt dan ook een stuk lager dan het gemiddelde. Daarnaast loopt u met een Wajong-uitkering tegen een ander probleem aan. Geldverstrekkers vragen namelijk om een verklaring dat uw inkomen stabiel genoeg is om op dit moment en in de toekomst de hypotheek te kunnen betalen. Wanneer u in loondienst bent kan dit met een werkgeversverklaring en als u zzp’er bent, moet u de laatste drie boekjaren inleveren bij de geldverstrekker. Bij een Wajong-uitkering heeft u ook een verklaring nodig. Het is alleen wel afhankelijk van vanaf wanneer u deze uitkering krijgt. Dit heeft alles te maken met de Participatiewet.

Participatiewet
Sinds januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Deze wet is ingevoerd om zoveel mogelijk mensen mee te laten werken in onze samenleving. Werkgevers worden verplicht om iemand in dienst te nemen met een arbeidsbeperking, bijvoorbeeld iemand met een Wajong-uitkering. Wanneer ze dit niet doen kunnen ze een boete krijgen. Daarom worden mensen met een Wajong-uitkering herkeurd, afhankelijk vanaf wanneer ze de uitkering ontvangen. Met deze keuring wordt er gekeken of u toch gedeeltelijk kan werken. Geldverstrekkers hebben wanneer u nog niet bent herkeurd geen duidelijkheid over de stabiliteit van uw inkomen in de toekomst. Deze zekerheid willen ze wel hebben. De hoogte van de hypotheek die u wil aanvragen is afhankelijk van uw situatie. Wij leggen graag uit wat er per situatie van toepassing is.

U heeft de uitkering voor 1 januari 2010 aangevraagd
Als u voor 1 januari 2010 een Wajong-uitkering heeft aangevraagd valt u onder de Oude Wajong. Als het goed is bent u dan tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 herkeurd. Heeft u vervolgens een verklaring van het UWV gekregen dat u niet kunt werken? Dan krijgt u maximaal 75% van het minimumloon. Dit wordt door de geldverstrekker geaccepteerd als rechtmatig inkomen. Uw hypotheek wordt dan berekend op basis van dit bedrag. Als u nog geen nieuwe verklaring heeft, wordt de maximale hypotheek berekend op basis van 70% van het minimumloon.

U heeft de uitkering tussen 2010 en 2014 aangevraagd
Wanneer u tussen 2010 en 2014 een Wajong-uitkering heeft aangevraagd valt u onder de Nieuwe Wajong. Er is dan sprake van drie categorieën, waarvan er één van toepassing kan zijn:

1. Inkomensregeling: Deze uitkering wordt als blijvend beschouwd. Als inkomen voor de hypotheek mag u maximaal 75% van het wettelijk minimumloon meenemen. Dit mag nooit meer zijn dan het bedrag dat u ontvangt als uitkering.

2. Werkregeling: Deze uitkering wordt tot maximaal 70% van het wettelijk minimumloon als blijvend beschouwd. Als inkomen voor de hypotheek mag u maximaal 70% van het wettelijk minimumloon meenemen. Dit mag nooit meer zijn dan de uitkering die u daadwerkelijk ontvangt.

3. Studieregeling: Dit mag u niet meenemen als inkomen.

U heeft de uitkering vanaf 1 januari 2015 aangevraagd
In dit geval mag uw volledige uitkering worden meegenomen bij het aanvragen van een hypotheek. Uw inkomen is dan maximaal 75% van het minimumloon.

Regels aangepast
In 2020 en 2021 worden er een aantal aanpassingen gedaan aan de regelgeving. Wanneer u een Wajong-uitkering heeft en werkt zal u erop vooruitgaan qua inkomsten. Daarnaast moeten het mogelijk zijn Wajongers onderwijs kunnen volgen naast hun uitkering, zonder dat ze erop achteruitgaan. De aangepaste regelgeving is bedoeld om Wajongers te stimuleren om sterker de arbeidsmarkt op te gaan door het afronden van een opleiding.

Heeft u nog meer vragen of wil u weten hoeveel geld u kan lenen voor uw hypotheek? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs! Zij helpen u graag verder.