Direct naar de inhoud.
Email Telefoon Whatsapp
Maak een afspraak

Eerst uw woning verkopen of eerst een andere woning zoeken?

Wanneer u op zoek gaat naar een grotere woning, uw droomwoning ineens tegen bent gekomen of ineens op een heel andere plek wilt wonen, zult u voor een dilemma komen te staan. Want wat gaat u eerst doen? Een andere woning zoeken en aankopen, of uw eigen woning in de verkoop zetten en wachten tot deze verkocht is? Wat u ook eerst gaat doen, beide opties hebben voor- en nadelen en het zal per situatie verschillen wat het slimste is om te doen. Daarom hebben wij deze voor- en nadelen op een rijtje gezet. Zo maakt u de beste beslissing en zal het koop- en verkoopproces soepel verlopen.

Eerst uw woning verkopen
Er zijn periodes waarin het verkopen van een woning niet zo gemakkelijk gaat en de woningmarkt niet zo snel gaat. Verkopers moeten veel geduld hebben voor er een geschikte kandidaat voor de woning. In zo’n situatie is het verstandig om eerst uw eigen woning in de verkoop te zetten en daarna een woning aan te kopen. Het is tenslotte heel lastig wanneer u al een nieuwe woning gekocht heeft en u merkt dat uw eigen woning maar niet verkocht wordt.

Wanneer u eerst uw huidige woning verkoopt, heeft u meer inzicht in het budget dat u aan uw nieuwe woning kunt besteden. Wanneer u uw oude woning met winst verkoopt, dan is er sprake van overwaarde op de woning. Deze overwaarde kunt u weer investeren in een nieuwe woning.

Een ander voordeel van eerst verkopen, is dat er minder druk op u ligt om de woning te verkopen. Hierdoor zult u een goede prijs vragen en alleen akkoord gaan met de beste voorwaarden. U zult minder snel concessies doen.

Het is wel raadzaam om een lange termijn voor de aanvaarding op te nemen in de voorwaarden, zodat u genoeg tijd heeft om op zoek te gaan naar een andere woning.

Een nadeel van het eerst verkopen van uw woning, is dat u wel risico loopt dat de verhuizing naar een nieuwe woning niet aansluit, omdat u niet op tijd een andere woning gevonden hebt. Dan zult u extra kosten gaan maken omdat u twee keer moet verhuizen en zult u eerst een tijdelijke woonruimte moeten gaan zoeken. Hierdoor zult u in de meeste gevallen ook nog eens (hoge) huurkosten moeten betalen voor een tijd.

Het kan natuurlijk zo zijn dat u uw woning wilt verkopen omdat u een andere woning heeft gezien die u graag wilt kopen. Wanneer u dan eerst uw eigen woning wilt verkopen, kan het zijn dat uw droomhuis aan uw neus voorbij gaat, omdat hij inmiddels aan iemand anders verkocht is. Dit is een risico dat u goed in overweging moet nemen. Anders heeft u straks uw eigen woning verkocht, maar kunt u geen geschikte andere woning vinden.

Eerst een woning kopen
Wanneer u denkt dat uw woning snel verkocht wordt, omdat het een gewild type woning is of omdat er gewoon veel vraag op de markt is, dan kun u overwegen om eerst een andere woning te kopen. Daarnaast kan het ook zijn dat u merkt dat de meeste woningen heel snel verkocht worden en het daarom lastig is om snel een woning te kopen. U grijpt veel naast het net en de zoektocht duurt lang. In zo’n geval is het ook verstandig om eerst een nieuwe woning te zoeken, omdat deze zoektocht veel tijd en energie zal kosten.

In de verkoopvoorwaarden van uw eigen woning is het slim om proberen te regelen dat de overgang naar de nieuwe woning op elkaar aansluit, omdat u van te voren weet wanneer u het liefst uit uw eigen woning wilt gaan. Zo kunt u eerst rustig alles in uw nieuwe woning op orde maken en bijvoorbeeld gaan schilderen of andere klusjes doen. Daarnaast is het ook mogelijk om in het voorlopig koopcontract ontbindende voorwaarden met betrekking tot de verkoop van uw oude woning op te laten nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld laten beschrijven dat u de nieuwe woning alleen koopt wanneer uw woning binnen een bepaalde tijd en voor een bepaald bedrag verkocht wordt.

Het risico van het eerst kopen van een andere woning is natuurlijk dat het kan zijn dat uw woning niet zo snel verkocht wordt als dat u verwacht had. Dan krijgt u te maken met dubbele maandlasten. Het is daarom belangrijk om van te voren te bekijken hoe lang u dubbele maandlasten eventueel kunt dragen. Daarnaast moet u meestal ook aan de bank kunnen aantonen dat u een aantal maanden dubbele maandlasten kunt betalen. Omdat u natuurlijk nooit honderd procent zeker bent van de prijs waarvoor uw oude woning verkocht wordt, loopt de bank een risico dat u de hypotheek niet kunt betalen.

Een ander nadeel van eerst kopen en dan verkopen en de druk die u hierdoor voelt, is dat u misschien concessies gaat doen tijdens de verkoop. Zo kan het zijn dat u makkelijker uw woning verkoopt voor een lagere prijs omdat u de woning gewoon zo snel mogelijk wilt verkopen.

Overbruggingskrediet
Bij de koop van een nieuwe woning, wordt er al rekening gehouden met het bedrag dat de verkoop van de oude woning kan opbrengen. Deze overwaarde heeft u natuurlijk nog niet in handen wanneer u eerst een nieuwe woning koopt en dan pas uw oude woning verkoopt. Dan kan een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Met het overbruggingskrediet kan u het bedrag van de overwaarde vast lenen om in de nieuwe woning te steken. Zodra de verkoop van de oude woning rond is, kunt u deze lening aflossen.

Weet u na het lezen van deze blog nog steeds niet goed wat de beste oplossing voor u is? Het is verstandig om eerst uw financiële situatie in kaart te brengen. Op die manier weet u of u genoeg budget heeft om eventueel dubbele maandlasten te dragen en weet u of u eventueel in aanmerking komt voor een overbruggingskrediet. Wilt u uw financiële situatie graag bekijken en bespreken? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs.