Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Heeft private lease invloed op uw hypotheek?

Het kopen van een auto op basis van private lease wordt steeds populairder, maar er wordt vaak vergeten wat voor invloed dit kan hebben op uw financiele situatie. Zeker op uw hypotheek kan dit van invloed zijn. Onze hypotheekadviseurs vertellen u in deze blog graag meer over de invloed van private lease op uw hypotheek.

Wat is private lease?
Bij private lease wordt u nooit eigenaar van de auto. U leaset de auto en betaald per maand een bepaald bedrag voor een aantal jaar. Leasen lijkt dus eigenlijk op huren. Na de afgesproken leaseperiode levert u de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.

Wat is een BKR-registratie?
Bij het afsluiten van een private leasecontract wordt u BKR geregistreerd. Een BKR-registratie kan uw leencapaciteit flink verlagen. Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 met een looptijd van minstens 1 maand. De kans is groot dat u al in het systeem staat vanwege een creditcard of mobiele telefoon in combinatie met een abonnement.

Invloed op hypotheek
Wanneer u van plan bent om een private leasecontract af te sluiten is het belangrijk om te kijken of u tijdens de looptijd van het contract van plan bent om een woning te kopen. U wordt namelijk wel BKR geregistreerd wanneer u een private leasecontract afsluit. Hierdoor wordt uw maximale hypotheek lager. Houd er ook rekening mee dat u nadat het contract afloopt u nog 5 jaar geregistreerd staat. Het bedrag dat u minder kan lenen is fors. Dit verschilt natuurlijk per situatie. Onze hypotheekadviseurs helpen u graag met het berekenen van uw maximale hypotheek. Let op: Dit geldt niet voor zakelijke lease.

Financiële verplichting
Private lease bestaat uit twee onderdelen: een financieel en een servicedeel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Alleen het financiële deel wordt BKR geregistreerd, dit bedraagt 65% van de totale leasesom. Een geldverstrekker ziet dit deel als een financiële verplichting, waardoor dit een negatieve invloed heeft op het maximale leenbedrag.

Wilt u een woning kopen en vraagt u zich af hoeveel u kan lenen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseurs.