Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Hoe verloopt een afspraak bij de notaris in deze tijd?

Veel kopers en verkopers zullen zich afvragen hoe het er op dit moment aan toe gaat bij de notaris. Wie zijn er allemaal bij de aktepassering? Kan u de notaris een volmacht geven? Welke maatregelen zijn er genomen? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen.

Wie zijn er aanwezig en hoe verloopt de passering?
De notariskantoren zijn gewoon open. Er wordt wel zoveel mogelijk vanuit huis gewerkt. Aktepasseringen laten ze zoveel mogelijk wel doorgaan. Normaal gesproken zijn hier de notaris, verkopers, kopers en makelaar bij. Soms worden er meer mensen meegenomen, zoals kinderen of andere familieleden. Op dit moment gaat dat allemaal anders. Waar mogelijk worden partijen verzocht een onderhandse volmacht aan een kantoormedewerker te verlenen. Partijen die stukken niet op grond van een onderhandse volmacht kunnen tekenen zijn welkom op het notariskantoor. Voor de overdacht van een woning betekent dit dat kopers met financiering op kantoor komen. De verkopers ontvangen een volmacht. Wanneer de kopers geen financiering hebben krijgen ze een volmacht. De makelaar zal niet bij de aktepassering zijn. Kinderen of andere familieleden die niet hoeven te tekenen mogen er nu ook niet bij zijn. Tijdens de passering zijn de RIVM richtlijnen van kracht. Dit betekent dat u thuis moet blijven als u klachten heeft en er zal geen enkel fysiek contact zijn.

Sleuteloverdracht
Normaal gesproken worden de sleutels na het ondertekenen van de akte overhandigd aan de kopers door de verkopende partij. Op dit moment gaat dat er anders aan toe. U kunt er voor kiezen, sleutels in de woning te laten en 1 sleutel in de brievenbus van het notariskantoor te doen, die na ondertekening van de akte aan de koper overhandigd wordt. Op deze manier is er zo min mogelijk contact met verschillende partijen.

Maatregelen
Normaal gesproken krijgt u bij de notaris koffie of thee en worden er handen geschud. In deze huidige situatie kan dat niet meer. Naast het feit dat de RIVM richtlijnen van kracht zijn worden er bij de meeste kantoren nog extra maatregelen genomen. Zo vragen notarissen om uw eigen pen mee te nemen voor het ondertekenen van de akte en wordt er bij veel kantoren geen koffie of thee aangeboden. Daarnaast worden er geen handen geschud en wordt er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden. Het kan ook zo zijn dat u gevraagd wordt om geen gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen. Bent u vaak te vroeg bij een afspraak? Veel notarissen vragen om dit juist niet te doen in deze tijd. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in het gebouw zijn. Om te zorgen dat alleen de mensen die moeten tekenen in het gebouw zijn kan er om uw legitimatie gevraagd worden bij het betreden van het gebouw. Deze maatregelen worden genomen voor de gezondheid van de medewerkers van het kantoor en uw eigen gezondheid.

Wij begrijpen dat dit een vervelende situatie is en dat dit allerlei vragen oproept over het kopen of verkopen van een woning. Heeft u meer vragen over dit onderwerp? Of wilt u weten hoe wij er op ons kantoren mee omgaan? Neem dan contact op met één van onze medewerkers.