Direct naar de inhoud.
Email Telefoon Whatsapp
Maak een afspraak

Is een taxatie verplicht?

Wanneer u een woning wilt kopen is het belangrijk om te weten wat een taxatie is en wat het inhoudt. In onze blog vorige blog over taxatie heeft u al kunnen lezen wat een taxatie is, maar vandaag leggen onze taxateurs ook uit wanneer een taxatie verplicht is.

Wat is een taxatierapport?
Bij een taxatie wordt de marktwaarde van een woning bepaald door een deskundige. Er zijn verschillende factoren waarmee er tijdens een taxatie rekening wordt gehouden, zoals de locatie, aanwezigheid van tuin of balkon, voorzieningenniveau, de indeling, isolatie, staat van onderhoud en het woonoppervlak. Alles wordt verwerkt in het taxatierapport.

Er zijn twee soorten taxaties, namelijk een gevalideerde taxatie en een niet-gevalideerde taxatie. Een gevalideerde taxatie is een taxatie die gedaan wordt voor het kopen van een woning, deze heeft u nodig voor het aanvragen van de hypotheek. Er worden ook niet-gevalideerde taxaties gedaan. Deze zou u kunnen gebruiken voor het vaststellen van de marktwaarde van uw woning, als u bijvoorbeeld bezwaar wilt aantekenen tegen de WOZ-waarde.

Wanneer is een taxatie verplicht?
Een taxatie wordt over het algemeen verplicht gesteld door uw hypotheekverstrekker, wanneer u een woning wilt kopen. Ook bij het oversluiten of verhogen van uw hypotheek is een taxatie verplicht. Het kan ook nodig zijn bij scheiding, zodat de inboedel verdeelt kan worden. Wanneer u bezwaar aantekent bij de gemeente over de vastgestelde WOZ-waarde heeft u ook een taxatierapport nodig. Als u voor uw belastingaangifte wilt weten hoeveel uw eigendommen waard zijn is het ook goed om een taxatie te laten doen.

Doel van de taxatie
Voor de taxateur is het belangrijk om van tevoren te weten wat het doel is van de taxatie. Er kunnen verschillende doelen zijn voor een taxatie. Het meest voorkomende doel is om een woning te (ver)kopen. Daarnaast kan uw doel zijn dat u uw hypotheek wilt verhogen of oversluiten. Of wanneer u uw bezittingen met uw partner gaat verdelen, als u bijvoorbeeld gaat scheiden. U kan ook een taxatie nodig hebben om te weten hoeveel uw bezittingen waard zijn voor de belastingdienst, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte. Verder kan u het taxatierapport ook meesturen bij het bezwaar aantekenen over de door de gemeente opgelegde/vastgestelde WOZ-waarde.

Erkende taxateurs
Een taxatierapport dat wordt opgesteld door Alders Makelaars, gebeurt door erkende taxateurs, die bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) en NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) zijn aangesloten. Dit betekent dat u er verzekerd van bent dat uw taxatierapport geaccepteerd wordt door alle Nederlandse hypotheekverstrekkers!

Heeft u een taxatierapport nodig? Neem dan contact op met onze taxateurs!