Direct naar de inhoud.
Email Telefoon Whatsapp
Maak een afspraak

Overwaarde? Wat is het en hoe werkt het?

Waarschijnlijk heeft u al wel eens van het begrip overwaarde gehoord. Toch is het begrip en de mogelijkheden ermee nog niet voor iedereen duidelijk. Alders Makelaars vertelt u in deze blog alles over overwaarde en wat u hiermee kunt doen.

Wat is overwaarde?
Overwaarde ontstaat wanneer de verkoopprijs van uw woning hoger is dan de resterende hypotheek. Met de huidige stijgende woningprijzen hebben veel Nederlanders inmiddels overwaarde op hun koopwoning. Hieronder zetten we op een rijtje hoe u deze overwaarde kunt inzetten.

Negatieve overwaarde
Het is mogelijk dat de verkoopprijs van uw woning lager is dan de eigenwoningschuld en de verkoopkosten van de woning. Dan ontstaat er een restschuld. Verkoopt u voor het eerst uw woning? Dan noemen we deze negatieve waarde een negatief eigenwoningreserve.

Bijleenregeling
Wanneer u overwaarde heeft bij het verkopen van uw woning krijgt u sinds 2004 te maken met de bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit, de overwaarde gebruikt moet worden voor de aankoop van uw nieuwe woning. Hierdoor wordt de hypotheek lager en kunnen de maandlasten dus lager uitkomen. Voordeel is dat u de rente mag aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van de oude woning.

Rekenvoorbeeld:
Stel de overwaarde van uw woning is na verkoop €50.000,-. De nieuwe woning die u koopt kost €200.000,-. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal €150.000,- (€200.000-€50.000,-). Wanneer de lening hoger wordt dan €150.000,- mag de rente boven dit bedrag niet worden afgetrokken.

Goedkopere woning
Verkoopt u uw oude huis en koopt u een goedkopere woning? Dan brengt u de overwaarde in bij de koop van de nieuwe woning. Is het nieuwe huis zoveel goedkoper dat niet de gehele overwaarde in gebracht kan worden? Dan blijft het resterende bedrag nog drie jaar staan. Gaat u binnen die drie jaar nogmaals verhuizen of verbouwen, dan moet het resterende bedrag alsnog ingebracht worden. Investeert u dit niet in een verbouwing of een nieuwe woning? Dan kunt u de overwaarde gebruiken voor bijv. pensioen, sparen of beleggen. Dit bedrag is dan vrij besteedbaar, maar hier moet wel belasting over betaald worden.  

Huurwoning
Wanneer u overwaarde heeft, geen woning koopt maar gaat huren is de overwaarde een extraatje. Deze is zoals we hiervoor ook al vertelden vrij te besteden, maar moet wel belasting betaald worden.

Verbouwing
Met de overwaarde kunt u ook een verbouwing financieren. Maar hiervoor moet de overwaarde wel vrij gemaakt worden. Dit kan gedaan worden door uw hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Let op: een geldverstrekker toetst wel eerst of u de hypotheek kunt betalen.

Samen kopen, allebei overwaarde
Koopt u samen een woning en hebben jullie allebei overwaarde? Dan kunnen jullie na de verkoop van jullie oude woning allebei overwaarde overhouden. Wanneer u samen een nieuwe woning koopt moeten jullie allebei de overwaarde inbrengen. Hoeveel dit is hangt af van de koopprijs en de overwaarde. Onze financieel adviseurs helpen u hier graag bij.

Oude huis nog niet verkocht?
Is uw oude woning nog niet verkocht? Dan kun u middels een overbruggingskrediet de overwaarde alvast gebruiken voor uw nieuwe woning. Wanneer de oude woning verkocht is wordt het overbruggingskrediet afgelost met de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Weten hoeveel overwaarde u momenteel heeft of wilt u advies hoe u dit het beste kunt gaan inzetten voor uw nieuwe woning? Onze makelaars en financieel adviseurs staan voor u klaar. Loop gerust een keer bij ons kantoor in Veendam, Hoogezand, Assen of Groningen binnen.