Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Scheiden? Wat gebeurt er met onze woning?

Vandaag is het de dag van de scheiding. Een scheiding is een emotionele periode waarin over veel zaken belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Eén van die zaken is de woning. In je woning leef je niet alleen, het is ook een plek vol met herinneringen. Het is een deel van je leven dat veel waard is. De waarde hiervan moet verdeeld worden als je gaat scheiden. Echter kan dit een lastige klus zijn. Hoe het precies zit met de verdeling van de woning is afhankelijk van de manier waarop u gehuwd bent. Alders Makelaars zet belangrijkste zaken voor u op een rijtje.

Manieren van huwen
Afhankelijk van de wijze van trouwen zijn er een aantal opties voor de verdeling van de woning en de inboedel. Allereerst de optie getrouwd in gemeenschap van goederen. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan krijgt u allebei de helft. Bij de verdeling van een woning wordt er vaak gesproken over overwaarde of onderwaarde. Wat de uiteindelijke waarde is hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Is de taxatiewaarde hoger dan de hypotheek, dan is er overwaarde. Is er overwaarde? Dan wordt de winst verdeelt. Is er sprake van onderwaarde Dan moet de schuld verdeeld worden.

Blijft één van jullie in het huis wonen? Dan moet diegene wel voldoende geld hebben om de hypotheek alleen te dragen. Daarnaast heeft de vertrekkende partner recht op de helft van de overwaarde, dit wordt ook wel uitkopen genoemd. Indien dit geld er niet is dan is het mogelijk om de hypotheek te verhogen of moet het huis toch verkocht worden en de waarde verdeeld worden. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn wanneer u de hypotheek over wilt nemen? Maak dan een afspraak met onze hypotheekadviseur.

Optie twee: getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Wanneer dit het geval is, valt het huis alleen onder de gemeenschap, wanneer jullie dit tijdens het huwelijk hebben gekocht. Was het huis al van één van jullie voordat jullie gingen trouwen? Dan blijft dat zo. Indien er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt kun je deze raadplegen voor de verdeling van de koopwoning en de inboedel.

Optie drie: getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan heb je samen bepaald wat er gemeenschappelijk is en wat niet. Is de woning van jou? Dan heb jij recht op de overwaarde. Is de waardestijging te danken aan een gezamenlijke investering? Dan wordt de overwaarde verdeeld.

Overwaarde of restschuld
Wanneer de woning verkocht wordt en je overwaarde hebt, krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat de vrijgekomen overwaarde tot drie jaar na de verkoop gebruikt moet worden voor de aankoop van een andere woning. Indien je dit niet doet, krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. Is er sprake van onderwaarde en brengt de woning minder op dan de hypotheekschuld? Dan moet de restschuld verdeeld worden. Blijft één van beiden in het huis wonen en is er na de taxatie sprake van onderwaarde? Dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar ratio het aandeel in de woning én de onderwaarde. Blijft één van jullie in de woning wonen? Dan moet er een akte van verdeling worden opgesteld door een notaris. Hierdoor is degene die het huis op naam krijgt voortaan verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek. Hierdoor hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden.

Hypotheekrenteaftrek
Blijf jij in de woning wonen en koop je jouw ex-partner uit of neem je een deel van de bestaande lening over? Dan ben je verplicht om de nieuwe lening volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Indien je dit niet doet heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Let wel op, na twee jaar ná het vertrek van één van de partners, vervalt de helft van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor wordt het huis maandelijks duurder.   

Alders Makelaars ondersteunt u graag tijdens deze lastige periode. We kijken met u mee naar uw opties en helpen u bij een eventuele verkoop van uw woning. Wil u meer informatie over het oversluiten van uw hypotheek? Neem dan contact op met onze Financieel Adviseurs.