Direct naar de inhoud.
Email Whatsapp
Stel een vraag

Uw huis verduurzamen in 5 stappen

Een duurzame woning is niet alleen goed voor uw portemonnee, het is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu. Steeds meer mensen gaan in huis op zoek naar duurzame opties of gaan voor een complete verduurzaming van hun woning. Bent u op zoek naar een duurzame woning, maar wilt u niet verhuizen? Doorloop dan in uw woning de volgende stappen op weg naar een duurzame woning! Alders Makelaars helpt u hier graag bij.

Stap 1: Isoleren
Wist u dat bij een gemiddelde woning 20% van de warme verloren gaat via de muren. Daarom mag spouwmuurisolatie bij uw woning niet ontbreken. Want energie die u in uw woning kunt vasthouden hoeft u niet meer op te wekken en dat scheelt kosten. U denkt misschien dat spouwmuurisolatie een hele verbouwing betreft? Nee hoor, het is namelijk één van de goedkoopste en makkelijkste aanpassingen in een woning.  Alles gebeurt namelijk buiten de woning en u heeft er geen rommel van. Daarnaast is het energieverlies via een dak vergelijkbaar met de muren. Wanneer u midden in de verbouwing van uw zolder zit is het aan te raden meteen het dak mee te isoleren. Let wel op dat u gebruik maakt van het juiste isolatiemateriaal, want er zijn veel (duurzame) mogelijkheden.

Stap 2: Zonnepanelen
Na de isolatie zijn de zonnepanelen aan de beurt. Inmiddels zien we ze op steeds meer huizen verschijnen. Maar hoeveel heeft u er nog eigenlijk nodig? Dat is afhankelijk van de stroomverbruik in het huishouden. Ook is het afhankelijk van het dakoppervlak, de ligging en of je de panelen ook daadwerkelijk kunt plaatsen. Laat u hierover dus goed adviseren voordat u ermee aan de slag gaat. Het is een investering, maar het levert op de lange termijn zeker voordeel op!

Stap 3: Warmtepomp
Naast het verwarmen van de woning is ook het verwarmen van het water van belang. Hiervoor kunt u een luchtwarmtepomp gebruiken. Hierbij wordt de buitenlucht gebruikt om het water en de woning te verwarmen. Hierbij zijn verschillende opties. U kunt kiezen voor een hybride optie met een luchtwarmtepomp en een HR ++ Cv-Ketel of een volledig elektrische luchtwarmtepomp. Afhankelijk van deze keuze verminder je de CO2 uitstoot met 35 tot 60%.

Stap 4: Glas
Dubbel glas beschermt de woning niet alleen tegen de warmte en kou, maar ook tegen geluid. Er zijn steeds meer ontwikkelingen waardoor de bescherming en de kwaliteit van het glas steeds beter wordt. Dit zorgt voor een hoger comfort in huis en natuurlijk dat de warmte binnen blijft. Wanneer u uw woning wilt verduurzamen raden we u dan ook aan om te kiezen voor goed dubbelzijdig glas, zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de warmte in huis.

Stap 5: Financiering
Het verduurzamen van een woning is vaak wel een behoorlijke investering. Maar wat veel menen niet weten is dat er qua financiën toch aardig wat mogelijkheden zijn. Graag delen onze financieel adviseurs een aantal belangrijke tips hierover. Allereerst zijn er mogelijkheden voor huizenbezitters om subsidies aan te vragen. Er zijn landelijke en soms ook regionale regelingen. Ga dus goed zelf op onderzoek uit naar de mogelijkheden voor subsidies of schakel een financieel adviseur in. Is er geen subsidie mogelijk of is er meer geld nodig? Dan kun je je eigen geld inzetten. Vaak is investeren in energiebesparende maatregelen een investering die rendement oplevert in de vorm van lagere energielasten. Mocht u zelf niet voldoende eigen geld hebben dan is het verhogen van de hypotheek misschien een goede optie voor duurzaamheidsmaatregelen. Onze financieel adviseurs kijken graag met u mee naar de mogelijke opties.

Eigenlijk kunt u dus in vijf stappen uw woning al helemaal verduurzamen. Dit is echter niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Zoekt u liever een woning die al verduurzaamd is? Onze makelaars helpen u graag met deze zoektocht!