Direct naar de inhoud.
Email Telefoon Whatsapp
Maak een afspraak

Verhuizen door een scheiding: waar moet u allemaal aan denken?

Wanneer u gaat scheiden, is één van de belangrijkste zaken het verkopen van de woning, of het uitkopen van de partner. Eén van de partners, of allebei, zal dus moeten verhuizen. Omdat er tijdens een scheiding al genoeg zaken zijn die geregeld moeten worden, is zo’n verhuizing wel het laatste waar u stress van wilt hebben. In September verhuismaand duiken wij in de wereld van het verhuizen. U leest in deze blog waar u rekening mee moet houden wanneer u gaat verhuizen door een scheiding.

Verhuizen tijdens de scheiding
Het kan zijn dat u nog tijdens het proces van scheiden graag wilt verhuizen. Dit kan voor meer rust zorgen en minder frustraties tijdens het regelen van de scheiding. Als tijdelijke oplossing kan het goed zijn om in een vakantiewoning te gaan wonen. Het is wel goed om te bedenken wat er moet gebeuren met de woning van u samen. Wil één van de partners hier blijven wonen of gaat het verkocht worden?

Stel dat het zo is dat uw (ex-)partner in de woning wil blijven wonen, dan kunt u ervoor kiezen om nog tijdens de scheiding alvast te gaan verhuizen. Dan is het belangrijk om de inboedel van de woning alvast te verdelen. Op die manier kunt u alvast meenemen wat u heeft afgesproken en wat van u is. Let op dat u dit goed noteert op een inboedellijst!

Verhuizen met een kind
Wanneer u gaat scheiden van uw partner en u heeft samen kinderen, kan het nog wat lastiger worden om te verhuizen. Want hoe kiest u uw nieuwe woonplaats? Het belang van de kinderen staat natuurlijk voor iedereen voorop. Maar het kan zijn dat u graag een nieuw leven wilt opbouwen in een hele andere woonplaats, vele kilometers verderop.

Het eerste waar u rekening mee moet houden is het gezamenlijk gezag. Wanneer u getrouwd was, dan heeft u gezamenlijk gezag. Wanneer u alleen samenwoonde met uw (ex-)partner dan heeft u bewust moeten regelen dat u gezamenlijk gezag over uw kind(eren) heeft. Wanneer u hier niet zeker van bent, kunt u een uittreksel uit het gezagsregister bij de rechtbank aanvragen.

Heeft u gezamenlijk gezag met uw (ex-)partner, dan zult u toestemming moeten hebben om te verhuizen na de scheiding. Er moet overlegt worden wat de gevolgen van de verhuizing zullen zijn en of de afspraken die gemaakt zijn over de kinderen uitvoerbaar blijven.

Waar moet u aan denken bij een verhuizing?
Het verhuizen zelf kan veel stress met zich mee brengen. Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden. Wanneer u alleen bent, moet u al veel zaken regelen, maar met kinderen is dit nog meer. Voordat u gaat verhuizen zult u eerst de inboedel moeten verdelen en op zoek gaan naar andere woonruimte. Daarna komt het schoonmaken en misschien klussen in de nieuwe woning en het verhuizen van alle spullen.

Maar ook na het verhuizen zijn er nog veel praktische dingen waar u rekening mee moet houden. U zult misschien een nieuwe school voor uw kind moeten zoeken, u inschrijven bij een andere gemeente, nieuwe verzekeringen, internet, gas en licht regelen en nog vele andere dingen.

Bij een scheiding komen nog een paar extra praktische dingen kijken. U zult met uw (ex-)partner een omgangsregeling voor de kinderen moeten regelen. Daarnaast kunt u kijken of u in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen, zoals huurtoeslag, kinderbijslag, het kindgebonden budget en of uw (ex-)partner misschien kind- of partneralimentatie aan u moet betalen.

Wilt u de stress van het verhuizen wat beperken? Alders Makelaars helpt u hierbij! Wij stelden een verhuischecklist samen. Met deze verhuischecklist kunt u alle zaken die u moet regelen makkelijk afstrepen en wordt er niets vergeten!

Uw woning verkopen door een scheiding? September verhuismaand is hier het perfecte moment voor! De rentestanden blijven laag en de nazomer zorgt voor een prachtige fotopresentatie. Meer weten? Neem contact met ons op!