Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Verplicht energielabel vanaf 2021

Wie een woning verkoopt of verhuurt krijgt te maken met het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is. Vanaf 2021 gaat het energielabel veranderen. Tot eind vorig jaar kon u online door een paar woningkenmerken aan te geven een vereenvoudigd energielabel aanvragen. Dit is in 2021 niet meer genoeg. Vanaf dit jaar is het uitgebreid energielabel verplicht bij het verkopen van uw woning. 

Wat is het verschil tussen een vereenvoudigd energielabel en een uitgebreid energielabel?

Tot 2021 kon u volstaan met een vereenvoudigd energielabel. Een vereenvoudigd energielabel is eenvoudig via de computer aan te vragen. De aanvrager levert een aantal gegevens aan over de woning en voegt hierbij enkele foto’s. Op basis van die informatie wordt er een energielabel aan de woning gegeven en deze wordt automatisch geregistreerd. Maar vanaf 1 januari 2021 volstaat zo’n vereenvoudigd energielabel niet meer. De deskundige bij de aanvraag van het energielabel mag de gegevens niet meer op afstand controleren, maar moet zelf een bezoek brengen aan de woning en controleren aan de hand van een aantal metingen hoe energiezuinig de woningen is. Waar het aanvragen van een vereenvoudigd energielabel gemiddeld €20 kost, zal de prijs voor een uitgebreid energielabel stijgen met (gemiddeld) honderden euro’s. 

Ik heb al een vereenvoudigd energielabel? Moet ik nu een nieuw label aanvragen?

Wanneer u voor het nieuwe jaar een vereenvoudigd energielabel heeft aangevraagd, blijft deze gewoon geldig. De geldigheid van het energielabel is tien jaar. U hoeft voor die tien jaar dus geen nieuw uitgebreid energielabel aanvragen. 

Wilt u een uitgebreid energielabel aanvragen in 2021? Dat kan hier