Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Wat is een bouwkundige keuring?

Heeft u uw droomwoning gevonden, maar wilt u zeker weten dat er geen grote gebreken zijn aan de woning? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Wij leggen u vandaag in deze blog uit wat dit precies is.

Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke keuring van een bestaande woning. Door zo’n keuring krijgt u een beeld van de staat van de woning en en hoeveel kosten er eventueel aan verbonden zitten om de woning weer in goede staat te brengen. Een inspecteur zal de woning waarom het gaat nauwkeurig nalopen. De bouwkundige gebreken worden bekeken, maar ook het achterstallige onderhoud. Op grond daarvan wordt een rapport voor u opgesteld met een overzicht van alles dat de inspecteur heeft gevonden.

Wanneer u een bouwkundige keuring wilt laten doen is het verstandig om dit te laten doen door iemand die hierin gespecialiseerd is en bouwkundig onderlegd is. Onze partner Vastborg is gespecialiseerd in het keuren van woningen. Samen met u bekijkt de inspecteur wat er moet gebeuren aan de desbetreffende woning.

Wanneer kan u een bouwkundige keuring laten doen?

Wanneer u een woning gaat kopen kan het heel verstandig zijn om voor deze woning een bouwkundige keuring te laten doen. Zeker wanneer u hier zelf minder kijk op heeft. Als koper bent u hier zelf verantwoordelijk voor. Een bouwkundige gaat voor u naar de woning en bekijkt de hele woning, van de kruipruimte tot de dakgoot. Wanneer u een bouwkundige keuring hebt laten opnemen in het koopcontract als ontbindende voorwaarde, kan u zelfs de koop laten ontbinden wanneer blijkt dat

U kan ook voor uw huidige woning een bouwkundige keuring laten doen. Wanneer u de waarde van uw woning wil verhogen voor de verkoop van uw woning bijvoorbeeld. Wij adviseren u dit vooral te doen bij een oudere woning, dit geeft de kopers van uw woning meer zekerheid. Dit zal eventueel meer geïnteresseerde opleveren voor uw woning. Of wanneer u gewoon wil weten wat de staat van uw woning is.

Wat staat er in het keuringsrapport?

Bij een bouwkundige keuring hoort ook een keuringsrapport. Hier staan verschillende dingen in. Er staan eventuele problemen met de constructie van de woning in. Daarnaast staat erin wat de technische staat is van bepaalde onderdelen van de woning, bijvoorbeeld, het dak, de kozijnen of de vloeren. Verder staat erin of er wellicht een specialistisch onderzoek nodig is naar, bijvoorbeeld asbest. Ook staat erin of de inspecteur in staat was om alles te bekijken van de woning, anders staat erbij wat de inspecteur niet heeft kunnen bekijken. Als laatste staat er een schatting in van de kosten. Dit wordt onderverdeeld in kosten die direct gemaakt moeten worden, vanwege achterstallig onderhoud en kosten die de komende jaren gemaakt moet worden voor het onderhoud van de woning. De inspecteur zal ervoor zorgen dat u al zijn bevindingen en adviezen op papier heeft.

Heeft u uw droomwoning gevonden en wilt u een bouwkundige keuring laten doen? Neem dan contact op met onze partner Vastborg!