Direct naar de inhoud.
Email Telefoon Whatsapp
Maak een afspraak

Wat is een taxatie en waarom heb ik het nodig?

Wanneer u een woning wilt kopen stelt de hypotheekverstrekker vaak een taxatie verplicht om zekerheid te verkrijgen over de marktwaarde van de woning. Een taxateur stelt dan een taxatierapport voor u op. In deze blog vertellen onze taxateurs wat een taxatie is en waarom u die nodig heeft.

Wat is een taxatie?
Een taxatie is een bepaling van de marktwaarde van een woning door een deskundige. Er wordt daarbij onder andere rekening gehouden met verschillende factoren, zoals onder andere de locatie, het voorzieningenniveau, de aanwezigheid van een tuin of balkon, de staat van onderhoud, de indeling, isolatie, de inhoud en woonoppervlakte. Dit wordt verwerkt in een taxatierapport.

Soorten taxaties
Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht als u een woning wilt kopen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd, die heeft u nodig voor het aanvragen van uw hypotheek.

Er worden ook niet-gevalideerde taxaties uitgebracht. Deze zou u kunnen gebruiken voor de vaststelling van de marktwaarde van uw woning, als u bijvoorbeeld bezwaar wilt aantekenen tegen de WOZ-waarde.

Wat is het doel?
Voordat de taxateur begint met de taxatie zal hij of zij altijd naar het doel van de taxatie vragen. Het doel van de taxatie is essentieel. Voorbeelden hiervan zijn het verkrijgen van een hypotheek, voor het nemen van een verkoop- of aankoopbeslissing, bij een nalatenschap of een echtscheiding.

Wat staat er in een taxatierapport?
In een taxatierapport worden een aantal aspecten besproken, namelijk:

  • De onderhoudstoestand;
  • Een onderbouwing van het waardeoordeel;
  • De privaatrechtelijke aspecten worden benoemd;
  • De publiekrechtelijke aspecten komen aan bod;
  • Een omschrijving van het huis en de omgeving;
  • Een deel gaat over verontreiniging.

Waarom heb ik een taxatie nodig?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een taxatie nodig te hebben. De meest voorkomende reden is om uw woning te (ver)kopen. Daarnaast is het nodig als u uw hypotheek wilt oversluiten of wilt verhogen. Ook wanneer u uw bezittingen met uw partner wilt verdelen, als u bijvoorbeeld gaat scheiden. Verder kan het nog nodig zijn als u wilt weten hoeveel je bezittingen waard zijn voor de belastingdienst, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte. En als u bezwaar wilt aantekenen over de door de gemeente opgelegde /vastgestelde WOZ-waarde.

Ook bij een nieuwbouwwoning kunt u een taxatie nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer u een woning in eigen beheer wil laten bouwen of als u een nieuwbouwwoning koopt die al een tijd eerder is opgeleverd.

Wanneer u bij Alders Makelaars een taxatierapport op laat stellen, gebeurt dit door erkende taxateurs, die bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) en NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) zijn aangesloten. Dit betekent dat u ervan verzekerd bent dat uw rapport geaccepteerd wordt door alle Nederlandse geldverstrekkers!

Een taxatie nodig?  Maak dan een afspraak met één onze taxateurs.