Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Wat verhoogt de waarde van uw woning?

Misschien wilt u uw woning verkopen en wilt u weten waar bij de taxatie van uw woning op gelet wordt. Maar ook wanneer u plannen heeft om te verbouwen, is het zinvol om te kijken of dit (positieve) gevolgen heeft voor de waarde van uw woning. Waar zit de meeste winst? Daarom stelde Alders Makelaars een lijst samen met dingen die de waarde van uw woning kunnen beïnvloeden. Welke factoren het belangrijkste zijn, hangt natuurlijk wel van de woning en van de wensen van de koper af.

De locatie
Eén van de meest voor de hand liggende, maar ook één van de belangrijkste factoren van een woning die de verkoopwaarde kan beïnvloeden is de ligging. Hoe ver het is naar het centrum, voorzieningen en uitvalswegen heeft invloed op de marktwaarde van uw woning. Ook het soort wijk en de plaats van de wijk hebben invloed. Gewilde plaatsen, zoals bijvoorbeeld op een mooie plek in de stad, zullen zorgen voor een hogere marktprijs.

De reden waarom locatie zo belangrijk is, is natuurlijk omdat u de woning niet kunt verplaatsen. Binnen en aan de woning kunt u veel dingen nog aanpassen, maar aan de locatie kunt u niets veranderen. Bij het kopen van een nieuwe woning is het ook slim om verder te denken over dingen die voor u misschien niet zo’n probleem zijn, maar wel belangrijk kunnen zijn wanneer u de woning weer wilt verkopen. Wanneer u zelf bijvoorbeeld geen kinderen heeft, kan het toch belangrijk zijn om scholen in de nabije omgeving te hebben, mocht u de woning willen verkopen.

De afmetingen
Het is daarnaast ook belangrijk hoe groot de woning is. Eén van de eerste dingen waar kopers, maar ook makelaars en taxateurs, naar zullen kijken, is de grootte van de woning. De afmetingen van de woning kunnen tot op zekere hoogte nog wel aangepast worden, door een verbouwing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitbouw of het veranderen van een garage of zolder in een leefruimte. Een uitbouw kan de waarde van de woning verhogen. Denk er wel goed aan dat niet iedere euro die u in een verbouwing stopt, ook een euro waardevermeerdering op zal leveren. Het is dus goed om kritisch te kijken naar hoeveel woonplezier het u oplevert en hoeveel waardevermeerdering het voor de woning oplevert.

De tuin
Hoewel niet iedereen op zoek is naar een woning met een tuin, zal een mooie tuin in de meeste gevallen wel de waarde van de woning verhogen. Maar bij een tuin wordt er niet alleen gelet op de grootte! Ook de ligging van de tuin is van belang. Een tuin op het zuiden wordt vaak meer gewaardeerd omdat er meer zon in de tuin zal vallen. Daarnaast is het van belang dat de tuin goed onderhouden is en hij voldoende privacy biedt.

Een dakkapel
U kunt op de zolderverdieping of een andere kamer met een schuin dak een dakkapel creëren voor meer leefruimte. Een dakkapel voegt geen woonoppervlakte toe, maar kan er wel voor zorgen dat sommige ruimtes efficiënter gebruikt kunnen worden. Het zorgt ervoor dat de kamer ruimer en lichter wordt. Zo kan een bepaalde kamer die voorheen wat klein oogde, ineens heel geschikt worden als bijvoorbeeld slaap- of werkkamer. Zo’n extra kamer met een goede gebruiksbestemming kan zorgen voor waardevermeerdering.

Onderhoud
Wanneer een woning goed onderhouden is, zal dit een positieve uitwerking op de waarde van de woning hebben. Wanneer een woning achterstallig onderhoud heeft, zal de nieuwe koper dit eerst moeten aanpakken en zal hij/zij voor veel kosten komen te staan. Deze kosten zullen ze meenemen in het budget dat ze voor een woning gereserveerd hebben. Daarom zullen ze minder snel een hoog bedrag willen uitgeven voor een ‘slecht’ onderhouden woning. Wanneer uw woning altijd keurig onderhouden is en er weinig werkzaamheden voor de nieuwe koper zullen zijn, is de woning dus meer waard.

Garage
Veel kopers zullen een garage waarderen. Een garage betekent extra bergruimte. Ook biedt het natuurlijk een mooie plek voor bijvoorbeeld een auto, fietsen en tuingereedschappen. Dit is iets wat bij veel mensen op het wensenlijstje staat. Is er geen garage, dan is het belangrijk om wel een andere parkeergelegenheid voor de auto te hebben langs de woning. Een goede plek voor de auto is waarde verhogend voor een woning.

Zolder met vaste trap
Tegenwoordig zijn er veel woningen waar de zolder omgebouwd is tot extra slaap- of werkkamer. Dit kan door een vaste trap, isolatie en eventuele scheidingswanden aan te brengen. Het woonoppervlakte wordt hiermee vergroot, wat dus ook weer meewerkt voor de afmetingen van de woning. Daarnaast wordt door gezinnen een extra slaapkamer vaak gewaardeerd.

Wilt u in uw woning gaan verbouwen en vernieuwen maar weet u niet of het verstandig is voor de waarde van uw woning? Er zijn een aantal dingen die u relatief eenvoudig zou kunnen realiseren, welke meewerken aan de waarde verhoging van uw woning.

Een overkapping of een serre
Veel mensen houden van het buitenleven en een overkapping of een serre kan echt een verlenging van uw woning zijn. Hoe vaker u buiten kunt zitten, hoe meer plezier u van een mooi terras heeft. Wanneer u een serre, overkapping of veranda heeft, zal dit door veel kopers gewaardeerd worden.

Nieuwe, moderne keuken
Een mooie, nette keuken kan gunstig zijn voor de waarde van de woning. Het maakt de woning meer instapklaar dus het zal mensen aantrekken die geen zin meer hebben in een verbouwing. Maar let op! Een keuken is erg gevoelig voor smaak en trends. Het kan zo maar zijn dat uw droomkeuken voor een ander iets is wat er gelijk uitgesloopt moet worden. Daarom zal niet iedere euro die u in een nieuwe keuken stopt ook een euro aan waardevermeerdering opleveren.

Nieuwe badkamer
Voor een nieuwe badkamer geldt een beetje hetzelfde als voor een keuken. Een nette badkamer zal wel iets meehelpen in de waarde van een woning, maar is ook smaakgevoelig. Het helpt wanneer de badkamer netjes en modern is, omdat de woning hierdoor voor velen instapklaar zal zijn. Maar ook hier geldt dat u niet kunt verwachten dat al het geld dat u er in investeert, terug zal zijn te zien in de waarde van uw woning.

Tweede toilet boven
Tegenwoordig hebben vrijwel alle nieuwe, moderne woningen een toilet boven. Veel mensen vinden dit prettig omdat ze zo ’s nachts niet naar beneden hoeven voor het toilet. Heeft u een oudere woning gekocht met alleen een toilet beneden, dan is het verstandig om de mogelijkheden voor een tweede toilet boven te onderzoeken.

Carport
Droog uitstappen en in de winter niet hoeven krabben. Veel autobezitters zullen een carport als een groot pluspunt van een woning zien. Maar ook voor kopers zonder een auto is het een pluspunt. Vaak zit de voordeur onder een carport, dus het is altijd droog bij binnenkomst van de woning. Daarnaast is het een handige plek om een fiets of een scooter neer te zetten. Wanneer een woning geen garage heeft waar ruimte is voor een auto, kan een carport een mooi alternatief zijn.

Zonneboiler, zonnepanelen en isolatie
De belofte van energiezuinig en dus milieuvriendelijk en goedkoper wonen zal veel kopers aanspreken. Een goed geïsoleerde woning is comfortabel en energiezuinig. Ook zonnepanelen en een zonneboiler hebben een positieve invloed op het energielabel.

Tip! Het is verplicht bij het verkopen van een woning om een definitief energielabel te hebben. U kunt bij onze partner Vastborg terecht voor zo’n label!

Zoals u ziet is het een flinke lijst met investeringen die de waarde van uw woning kunnen verhogen. Zoals al vaker genoemd is, zal niet iedere euro die u aan verbouwingen in de woning stopt ook een euro aan waardevermeerdering betekenen. Bedenk daarom dus goed op welke manier u gaat investeren in uw woning. Ook wanneer u er pas net woont is het slim om vast na te denken over de toekomst en een eventuele verkoop.

Wilt u weten wat uw woning op dit moment waard is? U kunt eenvoudig een gratis waardebepaling aanvragen!